Articles

Frederiksberg d. 20. april 2017

 

Digital Evolution fremfor Digital Transformation

 

Der er i denne tid enorm fokus på Digital Transformation og mange konsulenter gør sig kloge på netop dét begreb. For mig handler det ikke om Digital Transformation – men meget mere om Digital Evolution!

 

Lad os slå fast: Selskaber der er digitale er 26% mere profitable og genererer 9% bedre indtægter, iflg. MIT’s Center for Digital Business. MIT siger også, at 63% af Executives i deres undersøgelse mener, at den digitale udvikling går for langsomt. Disse tal holder, med garanti, globalt.

 

Men skal alle virksomheder stile mod Digital Transformation?

Skal alle virksomheder aspirere til at lave digital Distruption?

Næppe, med mindre man kan opfinde den næste AirBNB eller Uber – og det er trods alt de færreste brancher, hvor det bliver aktuelt.

 

Men der er heldigvis en lang række virksomheder, der arbejder seriøst med produkt- og forretningsudvikling, og hvor digitale produkter og digitale processer blot er en del af virksomhedens naturlige evolution.

 

Så i stedet for at udråbe Digital Transformation til det store spøgelse, så vælger flere og flere virksomheder i stedet at lade digitale muligheder indgå som en naturlig måde at udvikle virksomheden. Fordelen er indlysende; pludselig bliver den digitale omstilling tilgængelig, forståelig og naturlig.

 

Evolution frem for Transformation – hvilket fører til begrebet Digital Evolution.

 

Min erfaring er, at der er fire områder, hvor Digital Evolution kan udføres med stor succes:

 

 

1.DIGITAL DISTRIBUTION

 

Digital måde at sælge varer og ydelser på forbindes ofte med B2C markedet. Men ofte er Digital Distribution er langt mere relevant på B2B markedet og kan give langt større succeser.

 

Digital Distribution bliver ofte introduceret som supplement til virksomhedens nuværende distributionssystem, og gevinsten er bedre indtjening, bedre indsigt i kunder og markeder, bedre service og umiddelbare globaliseringsmuligheder.

 

Alligevel er rigtig mange virksomheder bange for at ændre distribution, for ’hvad gør det ved mit nuværende salg?’ og ’hvad siger mine kunder til det?’.

 

Her har jeg været med til at introducere nye produkter og nye brands – og dermed give virksomheden alibiet til at nå nye markeder og nye kunder – i konkurrence med virksomhedens ’gamle’ distributions-apparat, hvor man venter og ser om de forskellige distributionsformer kan eksistere side om side eller om en af dem bliver ’vinder’. Vælger man denne strategi, så husk at det skal en dedikeret organisation til at lancere og drive en succesfuld eCommerce forretning!

 

 

2.NYE DIGITALE PRODUKTER

 

Mange virksomheder oplever at deres produkter blive out-datet, fordi der introduceres nye digitale produkter eller versioner som overtager markedet. Vil det ske overalt? Well, faren er der måske nok, men det er ikke alle steder, at der er lige relevant.

 

Til gengæld kan alle virksomheder med fordel udvikle digitale produkter eller variationer af deres produkter, hvor en eller anden digital del indgår. Måske vil disse produkter ikke tage fart med det samme, men det vil være med at til give uvurderlige erfaringer med det digitale marked.

 

Det væsentlige er dog, at digitale produkter altid bør være gennemtænkte og integreret ind i virksomhedens overordnede produktstrategi.

 

 

3.DIGITALE SERVICES

 

For rigtig mange virksomheder vil introduktion af ny teknologi kunne hjælpe i både pre- og postsales service. Jeg har fx arbejdet med introduktion af mobile apps til erstatning af manualer og analoge beregningsmetoder. Fordelene er åbenlyse, alle kunder og partnere har smartphones i lommen allerede. Opdateringer er lette og med omgående effekt – og man kan sende aktuelle budskaber ud til modtagerne.

 

Også indførelsen af video-chat og adgang til instruktionsvideo ’er kan give enorme besparelser og convienience for virksomhedens omverden. Og tænk så på hvad vi kan gøre med Virtual Reality…

 

 

4.DIGITAL MARKEDSFØRING

 

Der er stadig mange virksomheder der betragter et website som en digital brochure og et statisk medie. Rigtig mange virksomheder skal hjælpes til at forstå omverdens tilgang til deres website og til at forstå hvad det kan bruges til, så lad mig slå fast en gang for alle: Et website er et dynamiske medie, der kan opdateres her og nu, men som også kræver at der sker nyt hele tiden. Det skal kunne tilgås på alle digitale enheder fra mobiltelefoner til TV skærme.

 

Jeg ser også, at mange virksomheder ikke har taget digital markedsføring til sig, og det er skræmmende, når man ser på, hvordan kunderne bevæger sig fra traditionelle medier og over på digitale. Og ovenikøbet er digital markedsføring så meget mere effektiv – både fordi man kan benytte lyd/billede/video - men også fordi man kan målrette et budskab og ramme præcist i den målgruppe man ønsker.

 

På samme måde ser nogle virksomheder værdien af data. Både de data som virksomheden allerede har – men ikke mindst værdien af de mange data virksomheden får når de begynder at handle og kommunikere digitalt.

 

Og frem for alt: SoMe – Social Media er en del af vores liv. Kunderne benytter Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube – og hvis din virksomhed ikke gør det, så misser du fantastiske marketingkanaler!

 

 

 

Digital Evolution kræver først og fremmest en forankring i selskabets ledelse og i selskabets strategi. Alt for mange gode processer dør, fordi der ikke er opbakning til dem fra selskabets ledelse eller fordi de ikke er integreret ind i selskabets strategi, forretningsplan, produktportefølje etc.

 

Der er meget hjælp at hente, fra konferencer fra cases og eksterne konsulenter. Så sidder du som leder og er din virksomhed ikke kommet i gang med Digital Evolution endnu, så frygt ikke Digital Transformation – men tag og se på det som en naturligvis udvikling: heraf Digital Evolution.

 

Husk det er ikke for sent, men det er på tide. Alle selskaber – uanset hvilken industri der er i – vil have gavn af Digital Evolution.